ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΠΩΣΗ ΜΑΤΙΩΝ

Η κόπωση των ματιών είναι ένα σύγχρονο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι χρήστες υπολογιστών. Σε αυτή τη μεγάλη ομάδα ανθρώπων φυσικά δεν μπορούμε να μη συμπεριλάβουμε και τα παιδιά. Ποια είναι όμως τα συμπτώματα της κόπωσης των ματιών; Η θολή όραση, ο πονοκέφαλος και η ξηροφθαλμία είναι τα πιο συχνά τα οποία άλλοτε είναι  συνεχή κι άλλοτε περιοδικά.

Παρακάτω σας δίνουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να περιορίσετε την καταπόνηση των ματιών σας όσο το δυνατό περισσότερο

  • Φροντίστε να κάνετε μικρά διαλείμματα όταν δουλεύετε σε υπολογιστή. Ανά μία ώρα εργασίας, σηκωθείτε και κοιτάξτε ένα μακρινό αντικείμενο ή ατενίστε στον ορίζοντα για 1-2 λεπτά.
  • Φροντίστε να ανοιγοκλείνετε τα βλέφαρα σας ενώ εργάζεστε. Όταν δουλεύουμε σε υπολογιστή έχουμε την τάση να βλεφαρίζουμε λιγότερο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται μία αίσθηση ξηρότητας στα μάτια μας.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε σωστή θέση απέναντι στον υπολογιστή. Όταν χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή, και μάλιστα για πολλές ώρες, η απόσταση ανάμεσα στα μάτια μας και στην οθόνη πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 εκατοστά.
  • Βοηθήστε την όραση σας φορώντας γυαλιά.Υπάρχουν φακοί οι οποίοι είναι ειδικά κατασκευασμένοι για οθόνες, αντανακλώντας το μπλε φως και οι οποίοι θα μειώσουν κατά πολύ το αίσθημα κόπωσης κατά τη διάρκεια χρήσης του υπολογιστή.
  • Κάνετε τακτικό έλεγχο της όρασης σας. Δεν πρέπει να αμελούμε την υγεία των ματιών μας ακόμη κι αν τα συμπτώματα κόπωσης είναι ελάχιστα. Στις περιπτώσεις που φοράτε φακούς επαφής, πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τους ειδικούς